Kolajen Kaynakları ve Tipleri Nelerdir?
Kolajen, vücudumuzun temel yapı parçası olan proteinin yüksek bir çoğunluğunu oluşturmaktadır. Her insanda doğuştan var olan ve üretilen bir maddedir. Ancak belirli bir yaştan itibaren üretiminin yavaşlaması, dışarıdan takviye alınmasını zorunlu hale getirmektedir. Doğru takviye gıdalarla desteklendiği müddetçe insan sağlığı, cilt görünümü ve kas gelişimi için oldukça önemlidir.
Günümüzde öneminin giderek artması bireylerin bu konuda araştırmalarını arttırmaktadır. Eğer siz de kolajen nedir, kolajen tipleri nelerdir konusunda merak sahibiyseniz yazının devamından bilgi alabilirsiniz. Böylece daha bilinçli hareket ederek ihtiyacınız olan kolajen takviyesi için seçiminizi yapabilirsiniz.
Kolajen Yunanca bir kelime olan ‘kolla’ kavramından üremiştir. Kolla, tutkal anlamına gelir. Aslında kolajenin de vücutta görevi adeta bir tutkal gibidir. Çünkü dokuları ve kasları birbirine yapıştırarak aralarındaki bağı güçlendirmeye yarar. Vücudumuzun kaslarında, dokusunda ve ciltte başta olmak üzere belirli görevleri ‘tutkal’ gibi hareket ederek sağlamaktadır.
Kısaca kolajen nedir sorusuna cevap vermek gerekirse; vücutta yer alan bir protein türüdür. Proteinin %30 oranını oluşturan maddedir. Genel olarak kaslarda, dokularda, ciltte ve kemiklerde yer alarak güç ve esneklik sağlar. Özellikle cilt güzelliği ve sporcularda kas gelişimi için oldukça önemli bir madde olduğunu söylemek gerekir.
Diğer taraftan bahsedilen bu maddelerin hücrenin dışında matris denilen bölgede yer aldığı bilinmektedir. Hücrenin dış kısmındaki matris dokuların fiziki olarak sahip olması gereken özellikleri belirler. Karmaşık yapıdaki bu makromolekül ağı içerisinde çok sayıda atomu bulundurmaktadır. Yaş ilerledikçe bu yapı parçalara ayrılır ve bundan dolayı kişilerde kolajen üretimi ciddi anlamda yavaşlamaktadır.
İnsanlar arasında kolajen nedir, neye yarar konusu sıklıkla araştırılsa da aslında tek bir kolajenden bahsetmek imkânsızdır. Çünkü kolajenler kendi içerisinde birden fazla türe ayrılmaktadır. Bu yüzden faydaları araştırılırken tip 1, tip 2 ve tip 3 kolajen nedir şeklinde özel bir araştırma yapmak daha doğru olacaktır.
Yapılan araştırmalara göre kolajenin 28 adet farklı tipine rastlanmıştır. Ancak her tip ortak bir oranda yer almadığı için en çok bulunup, fayda sağlayan tiplere dair bilgi elde edilebilmiştir. Lifli yapıya sahip olan ve bağ oluşturan kolajen tipleri ve özellikleri şu şekildedir:
Kolajen faydaları konusunda bilgi sahibi olan bireylerin, vücudunda eksik gördüğü bu proteini arttırmaya yönelik davranışları olmaktadır. Özellikle güvenilir takviyeler ile doğal beslenme birleştiğinde eksilen kolajenin yeri tamamlanacaktır. Peki yaşa göre kolajen kullanımı değişirken arttırmak adına hangi besinlere bakmak gerekir? Kolajen yaygın olarak nelerde bulunur?
Kolajen miktarı yaşa bağlı olarak azalmaktadır. Ancak tek sebep yaş olmamakla birlikte kişinin günlük yaşam standartları ve alışkanlıkları olabilmektedir. Bu yüzden bireylerin kolajen miktarının düşmemesi adına dikkat edebileceği bazı unsurlar bulunmaktadır. Kolajen miktarının azalmasının bazı sebepleri şunlardır:
Kolajen eksikliği belirtileri görüldüğünde kişilerin hızlı reaksiyon olarak bazı değişimlere gitmesi gerekir. Böylece eksik olan kolajenin yeri doldurularak ortaya çıkabilecek olumsuzlukların önüne geçilecektir. Ancak sadece eksikliğe bağlı olarak kolajen alınması gerekmez. Önleyici ve destekleyici olması amacıyla da kolajen takviyesi sağlanabilir.
Örneğin sporcu kimliği bulunan bireylerin kolajenleri belirli bir miktarda düzenli olarak alması gerekir. Çünkü kolajen takviyesi sayesinde doku ve kasların bağları güçlenir. Yeni kas oluşumu desteklenirken bu kasların rahatlaması da sağlanacaktır. Diğer taraftan sağlıklı cilt yapısının bozulmaması ve süreklilik kazanması amacıyla da önleyici bir durum amacıyla kolajen alınabilir.
Tüm bunların sonucunda vücutta kolajen arttırmanın bazı yöntemleri mevcuttur. Uygulanabilecek bazı yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
*Burada yer alan bilgiler bir sağlık profesyoneline danışmanın yerine geçemez. Sağlığınız için lütfen doktorunuza ve/veya eczacınıza danışınız.
**20 Nisan 2023 PERŞEMBE tarihli, 32169 sayılı YENİ yönetmelik Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumundan: GIDA VE TAKVİYE EDİCİ GIDALARDA SAĞLIK BEYANI KULLANIMI HAKKINDA YÖNETMELİK (https://www.mevzuat.gov.tr/mev...)
*** Takviye edici gıdalar normal beslenmenin yerine geçemez. Dengeli ve çeşitli beslenme sağlıklı yaşam için önemlidir. "Verilen bilgiler hiçbir şekilde ürünlerle ilişkilendirilemez. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. 20 Nisan 2023 PERŞEMBE tarihli, 32169 sayılı YENİ yönetmelik Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumundan: GIDA VE TAKVİYE EDİCİ GIDALARDA SAĞLIK BEYANI KULLANIMI HAKKINDA YÖNETMELİK'te bulunan "Sağlık Beyanları" niteliğinde değildir. Gösterilen kaynaklarda yer alan bilgilerin doğruluğu Amare Global tarafından taahhüt edilmemektedir.
Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
Önerimiz